GONDOLKODJ ÉS LÁZADJ!

Olvasnivaló azoknak, akiknek nem tetszik a rendszer.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Mi köze a punknak a politikához?

Punk és politika


Politikai tartalom a magyarországi punk- mozgalomban, a kezdetektől napjainkig


Tovább»

A skinheadekről

Az eredeti skinheadek

Az 1960-as évek második felében egy új stílus képviselői jelentek meg Anglia nagyvárosaiban: a skinheadek. A mozgalom képviselői munkásfiatalok voltak, a munkás lakótelepek, a blokkházak gyermekei, akik gyűlölték a gazdagokat, a rendőröket, a középosztálybeli hippiket és az egész rendszert. Ska, rock-steady, beat zenére buliztak, a jamaicai fiatalokkal együtt. A stílus fontos elemei: munkásbakancs (a Doc Martens akkor még nem divatcikk volt), farmernadrág, nadrágtartó, kockás ing, dzseki (farmer, vagy más anyagból, de egyáltalán nem a bomber volt a kizáróla­gos), kopasz fej. A korszak egyik jeles skin-zenekara volt a később egészen más pályát befutó Slade.

A mozgalom a más szubkultúrákkal és a rendőrökkel való háborúzások hatására az 1970-es évek elejére jelentősen visszae­sett, ám csak néhány évre. Az 1970-es évek végén ismét fellendült a skin-mozga­lom, két irányból kapva megerősítést. Egyrészt a 2-Tone ska-zenekarok hatása érvényesült, másrészt a punk-robbanásból megszületett a skinhead zenei stílus, az Oi! A skinhead mozgalomban, ami alapvetően baloldali, rendszerellenes beállítottságú irányzat volt, ez idő tájt megjelenni a fasiszta ideológia. A fasiszta csoportok és zenekarok - meg persze a szenzációhajhász sajtó - mindent megtettek, hogy elhitessék: az Oi a fasizmus hangja. Nos nekik nincs közük a skin-moz­galomhoz, ők nem skin, hanem bonehead­ek (csontfejűek). A skin és az Oi bandák döntő többsége antifasiszta - amit pl. az Oi a rasszizmus ellenmozgalom is jelez. Ezek a bandák - pl. Blitz, Sham 69, Business, Partizans, Infa Riot, Cockney Rejects, Angelic Upstarts, Redskins, Red London, és még - némi megingás után - a 4Skins is -élesben szemben álltak az olyan nácikkal, mint a pl. Skrewdriver vagy a Brutal Attack. A skinheadek világszerte létrehozták a saját politikai csoportjaikat, amelyeket az osztályharcos beállítottság mellett radikális antifasizmus és anti-rasszizmus jellemez. Pl. a SHARP (Skin­heads Against Racial Prejudice - skinhead­ek a faji megkülön­böztetés ellen -USA,

Anglia, Németo.), Anti-Fascist Action (Anglia), Red Action, Mayday Skins (USA), és számtalan német, spanyol, olasz skin csoport. Magyarországon az 1980-as évek elején jelent meg a skin mozgalom. Sajnos teljesen eltorzítva a valóságot, kizárólag a fasiszta csontfe­jűekről érkeztek híradások, így a valódi skinhead mozgalom nem tudott gyökeret vetni.

A skinheadeket ma is mindenki a nacionalista, rasszista csontfejűekkel azonosítja, pedig a lázadó, rendszerel­lenes, osztályharcos skin-mozgalomnak nem sok köze van a konzervatív, rendszer­párti csontfejűekhez, akik csupán a tőke által mozgatott marionett-bábok.

Megjelent a Szabad ldők '95. májusi számában