Nigériai lázadások

Források szerint egyedül Lagosban több mint tízezren vonultak utcára. A tüntetők és a biztonságvédelem egymásnak estek, eddig legalább hárman haltak meg a tüntetések során.

Az üzletek, hivatalok, iskolák és a benzinkutak bezártak.

Kano-ban a tüntetők megpróbálták felgyújtani a központi bank igazgatójának házát. A rendőrök könnygázzal akadályozták meg őket ebben. Több tucatnyi a sebesült. Itt kijárási tilalmat vezettek be.

A lázadások okai elsősorban a benzinár emelkedése: egy liter benzin ára 65 nairáról 140-re emelkedett, átszámítva 68 euro-centre. A legtöbb nigériai lakosnak kevesebb, mint napi 1,50 euróból kell megélnie. A tüntetők követelték, hogy az év elején elvett benzintámogatást újra vezessék be, amelyet Goodluck Jonathan miniszterelnök törölt el, amellyel 8 milliárd dollárt akart megspórolni, és az ország infrastruktúra fejlesztésére fordítani. Azonban az emberek tudják, hogy a korrupció hatalmas méreteket öltött: a nélkül a nyolc milliárd dollár nélkül is gazdag ország lenne Nigéria. Így a kormány ellen is demonstrálnak a tüntetők.

Az eladdig ellenségeskedő keresztények összefogtak a muzulmánokkal, hogy együtt támadják a kormányt. Mindemellett számos etnikum is összefogott, hogy közös ellenségük, a kormány ellen tüntessenek.

05:10, 2012. 01.10.